Welcome to my website

ON7YK - (ex)ON1ABO - (ex)ON7CB
C5YK - C5S - (ex)C56YK

On the web since 2001
Belgian / Gambian Radioamateur Station

Reisverslag Stubaital Austria, 20 / 28 Juli 2001

Voorwoord :

Daar wij voorheen reeds dit dal bezochten met onze toen nog jonge kinderen, wilden wij dit eens overdoen ,maar dan een wat langere en een wat hogere tocht. Wij,dat zijn mijn echtgenote ,ik en onze twee zonen respectievelijk,15 en 21 jaar oud.

Huttentocht met een bereik van 2100 tot 3507 Meter.a.s.l...

In volgorde werden deze hutten bezocht :
  • Starkerberger Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2229 Meter a.s.l..
  • Frans-Senn-Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2147 Meter a.s.l..
  • Regensburger Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2286 Meter a.s.l..
  • Dresdner Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2308 Meter a.s.l..
  • Hildesheimer Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2899 Meter a.s.l..
  • Müller Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 3148 Meter a.s.l..
  • Becherhaus. Stubaier Alpen Tirol . 3195 Meter a.s.l..
  • Sulzenau Hütte . Stubaier Alpen Tirol . 2229 Meter a.s.l..
.
Starkerberger Hütte .
Dag 1: Starkerberger Hütte .

Deze hut werd als eerste gekozen ,om twee redenen. Ten eerste heeft men beneden in Fulpmes , een ruime parking waar je je auto zonder problemen ,ofwel in een overdekte parking ofwel in openlucht kan achterlaten,en dit voor een langere tijd . Ten tweede kan men als men de eerste dag aankomt de kabelbaan nemen tot op een hoogte van ongeveer 2300 Meter a.s.l. , waar men zich rustig kan inlopen naar de Starkerberger Hütte . Dit alles is een aanrader zeker als men in de voormiddag aankomt . Op deze wijze kan je je eerste overnachting in deze hut doorbrengen . De aanloop vanaf het bergstation naar de hut is prachtig bij mooi weer . De hut zelf is een beetje toeristisch daar deze ook langs de andere zijde te bereiken is via mountainbike etc....Het eten en slapen is er verzorgd .
Graphic Co-ordination from wgs84: NB 47°7,606 OL 11°16,772 .

Dag 2 : - Franz-Senn-Hütte .

De tocht naar deze hut begint met een korte maar krachtige stijg .

Rotsformatie met links de doorgang naar de Seejoch .

Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht . In zuidelijke richting zie je diep in de verte je einddoel . We draaien echter terug noordwaarts richting Schilcker Seejoch.(2518 Meter a.s.l.). Dit gedeelte van de tocht heeft zeer prachtige rotsformaties , de laatste 200 meter gaat over verharde sneeuw : enige stapzekerheid is nodig . Eenmaal bij de Seejoch aangekomen word je klimwerk beloond , zowel richting noord als zuid is het uitzicht enorm . We moeten echter verder . We blijven nu zo goed als horizontaal lopen tot aan de Sendersjoch (2477 Meter a.s.l.) . Vandaar gaat het langzaam bergaf richting Sedücker Hochalm waar een verfrissing en pauze welkom is . Op dat moment ben je over de helft van de tocht , er wacht nog een verassing . Deze volgt enkele kilometers verder waar je een klein maar steile uitgesneden

Franz-Senn Hütte .

rivierbedding kruist : eerst een steile afdaling gevolgd door een pittige klim . Met de hut op een boogscheut volgt nog een kleine maar stevige afdaling die via zekerheidskabel (staalkabel) te nemen is . Eenmaal aangekomen vind je een prachtig gelegen hut die gemoedelijkheid en gezelligheid uitstraalt . Een berghut die goed is verzorgd . Voor deze dagtocht mag je tussen de 6 en de 8 wandeluren rekenen . 760 meter stijgend / 440 meter dalend / afstand 16 Km .
Graphic co-ordination from wgs84 :NB 47°5,108 OL 11°10,134.

Dag 3 : Regensburger Hütte (neue) .
Regensburger Hütte in het midden met rechts in de verte de doorsteek via de Grawaggruabennieder .

Het eerste gedeelte is langzaam stijgend door een nog tamelijk groen hoogtelandschap waar je voornamelijk geiten aantreft . Na ongeveer 50 min. krijgt men een korte , krachtige klim naar de kühgshwez waarna een paar sneeuwvelden moeten worden genomen . Een volgende klim brengt ons onder de platzentrum , die ons verder door een verhard sneeuwveld tot aan de Schrimmenreder (2714 Meter a.s.l.) brengt . Dit is de doorgang (kabelzekering staalkabel) naar het volgende dal, in het begin zeer steil bergafwaarts , tot aan de splitsing . Vandaar kan je links naar de Mildersraum Alm die je verder naar Milders brengt , of je gaat naar recht richting hut . Voor dit laatste hadden we gekozen . De hut is nog een 20 minuten lopen . Zorg dat je op tijd aankomt want deze hut is eerder klein , zodat een overnachting niet altijd zeker is . De hut zelf is goed verzorgd . Een pluspuntje : als je verder trekt naar de Dresdnerhütte kan je gebruik maken van rugzaktransport , een niet te versmade mogelijkheid als je de volgende dagtocht even bekijkt . Voor de wandeltijd tussen deze twee hutten mag je rekenen tussen de 3 1/2 en 5 uur . 790 meter stijgend / 650 meter dalend / afstand 8 km .
Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 47°3,282 OL 11°1

Dresdner Hütte .
Dag 4 : Dresdner Hütte .

We beginnen aan een langzaam klimmende aanloop naar de voet van een oude gletser . Een bezoekje waard , onderweg daarheen,is de Falbesoner See , diepgroen en zeer koud gletserwater . 15 minuten verder begint dan het echte werk . Een steile klim over de oude gletser naar de doorgang van het volgende dal . Bij deze klim zijn een piolet ,touw en klimijzers geen overbodige luxe bij verse sneeuwval . Deze doorgang , Grawaggruabennieder, ligt op een hoogte van 2880 Meter a.s.l. . De steile sneeuwklim brengt u tot ongeveer 150 meter onder de joch , vandaar gaat het recht omhoog : de eerste 50 meter met staalkabel . Boven gekomen geniet je van een prachtig uitzicht op de stubaier gletserwereld . Op dat ogenblik heb je 1/3 van de tocht in de benen . Vervolgens gaat het verder naar Schafspitze (2760 Meter a.s.l.) waarna je een lange afdaling maakt naar 2300 hoogtemeters . Hier ben je over 2/3 van de tocht . Er wacht je nog een laatste , maar niettemin een krachtige klim naar de Egnesennieder , (2506 Meter a.s.l.) . Dit is de doorgang naar het Fernuatal , waar onze hut zich bevindt . Deze grote hut wordt zowel in de zomer als winter gebruikt (ski tourisme) en is zeer komfortabel, niettemin billijk voor de bergwandelaar . Je mag voor deze tocht rekenen op een wandeltijd van minimum 7 tot maximum 9 uur . Het is aan te raden u goed te voorzien van eten drinken en vooral goede beschuttende al-weer kledij . Deze dag was dan ook onze langste dagtocht tot hiertoe . 715 meter stijgend / 700 meter dalend / afstand 18 Km .
Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 46°59,890 OL 11°8,374 .

Normaal beschreven stubaierhütte wandel route is de volgende :

Richting de Sulzenauhütte(2191 Meter a.s.l.) ,de Nürnberger Hütte (2280 Meter a.s.l.) , de Bremer Hütte(2413 Meter a.s.l.) , om vervolgens via de Insbrücker Hütte(2369 Meter a.s.l.) terug af te dalen naar het dal , richting Neustift .
Wij besloten hier de normale de normale stubaierhütte wandelweg te verlaten .

De hildersheimer Hütte
Dag 5 : Hildersheimer Hütte .

Daar het weerbericht gunstig was , vertrokken we aan de Dresdner Hütte met de kabellift richting Eisgrat (2850 Meter a.s.l.).Dit is een winter- en zomerski gebied .(Vele bergbeklimmers nemen deze lift , tussen de Dresdner Hütte en de Eisgrat daar je anders dooreen de skipiste moet) . Boven aangekomen gaat het steil omhoog naar Isidornieder (3158 Meter a.s.l.) via de Schaufelgletser (klimijzers) . De afdaling gaat over de Gaibkargletser waar je op een hoogte van 3070 meter het pad terug vindt naar de Hildesheimer Hütte . De afdaal is kort maar krachtig en de hut bevindt zich op een hoogte van 2899 meter . Voor de tocht heb je 2 tot maximum 3 uur nodig (eerste deel kabelbaan) . Het is dan ook voor ons een " uitrustdagje " na onze lange wandeldagen van voorheen . Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 46°57,970 OL 11°7,135 .

De Wilder Pfaff en rechts het begin van de Zuckerhütte .
Dag 6 : Müller Hütte .

Vanuit de Hildesheimer Hütte richting noord/oost over een sneeuwveld licht bergaf . Verder via een steile rotsformatie (staalkabel beveiliging) gaat het deels met een boog rond de Pfaffengletser. Na 700 meter begint de doorsteek naar de Sulzenaugletser. We nemen ruim de tijd om ons hier klaar te maken : klimijzers , touw ,gordels en de piolet . Deze doorsteek gaat in twee delen zodat we na een korte klim terug op een rotsformatie stuiten waar we noodgedwongen de klimijzers moeten uitdoen. Ongeveer 100 meter verder en afbuigend naar het noorden terug de gletser op . Er volgt dan een rustig

Beklimming an de Zuckerhütte .

oplopende klim tot aan het Pfaffenjoch (3212 Meter a.s.l.) . Vervolgens gaat het over de gletser langzaam oplopend tot aan de voet van de Wilder Pfaff (3457 Meter a.s.l.) . Rechts van U bevindt zich de Zuckerhütt (3507 Meter a.s.l.) . Hier splitsen even onze wegen , onze twee zonen beginnen aan de klim van de Zuckerhütte terwijl wij beide beginnen aan de beklimming van de Wilder Pfaff . Eens terug allen tesamen wacht ons nog een steile afdaal over de kam van de Wilder Pfaff naar de hut , ruim 400 hoogtemeters (deels met staalkabelbeveiliging) . Wegens de beklimming van de Zuckerhütte bereiken we de hut bij het invallen van de duisternis . We zijn nu op Italiaans grondgebied . Voor deze tocht ,inclusief de bekimming van de ZuckerHütte,mag je rekenen tussen de 7 en 10 uur . Bij mooi weer is deze tocht echt een aanrader . Daar het weer stabiel is besluiten we de volgende dag in deze hut te blijven en te genieten van de prachtige gletserwereld rondom ons .
Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 46°57,832 OL 11°10,72.

Top van de Zuckerhütt (3507 Meter a.s.l .
Top van de Zuckerhütt (3507 Meter a.s.l .
Dag 7 : Müller Hütte & Becherhaus .

Onze twee zonen besluiten de gletser over te steken richting Becherhaus (3195 Meter a.s.l.) . De looptijd is ongeveer 3/4 uur .Ondertussen genieten wij van het heerlijke weer en dromen weg op een een zonnig plaatsje voor de hut . Het Becherhaus zie je links van u liggen als je voor de Müllerhut staat . Het is dan ook eerder een wandeling .
Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 46°57,450 OL 11°11,400.

Dag 8 : SulzenauHütte .

Met noch steeds stralend weer beginnen we ruim op tijd in de morgen aan onze tocht naar deze hut . De route begint vlak achter de hut en loopt over een kort sneeuwveld dat ons verder leidt naar de doorgang tussen de Wilder Paff en de Wilder freiger . Deze doorgang , Pfaffennieder , ligt op 3136 Meter a.s.l. De eerste afdaling van de dag is een pittige , namelijk een 150 meter verticale hoge rotswand (gordels en reepsnoeren !)

De Sulzenaugletser na de afdaling vanuit de MüllerHütte .

, die je tot op de Fernerstube (gletser) brengt . De andere uitloper van de Sulzenau Ferner . Deze wand is met staalkabel , ijzeren voetsteunen en op het einde met ladders te nemen . Eens deze overwonnen sta je aan het begin van de gletser,het uitzicht is grandioos ! We voorzien ons hier van onze klimijzers , piolet en touw zodat we aan de afdaling van deze gletser kunnen beginnen . De langzaam dalende gletser is zeer gemakkelijk te nemen , opgepast op het einde enkele spalten (gletserspleten) . Vervolgens gaat het via de lühecker weg richting hut eerst nog vrij steil maar vervolgens langs het door smeltwater gevuld riviertje . We bereiken de Sulzenau Hütte (2191 Meter a.s.l.) dan ook vroeg in de namiddag . Looptijd ongeveer tussen 4 en 5 uur . Als je zoals wij bij deze hut aankomt op een zaterdag , kan je rekenen op heel wat (dagjes) tourisme . Dit waren wij de laatste dagen niet meer gewoon . De hut zelf is goed verzorgd maar zoals gezegd wat te rumoerig tijdens het weekeind .
Graphic Co-ordination from wgs84 : NB 46°59,742 OL 11°10,907.

Afdalingsroute en terugblik op de Sulzenaugletser .
De Sulzenau Hütte .
.
Dag 9 : End .

Vanuit de Sulzenau Hütte gaat het richting Sulzenau alm ,vrij steil,en verder naar het dal. Daar kan je de bus nemen richting Fulpmes waar je je wagen hebt achtergelaten .

Besluit:

Deze tocht in het Stubaiertal is op meerdere manieren te doen . Ofwel begin je in Neustift via de Innsbrücker Hütte of wel via de Starkenberger Hütte . Deze route is tijdens het hoogseizoen tamelijk druk belopen,sommige mensen hebben maar een ding voor ogen , nl: zo snel mogelijk van hut naar hut lopen . Spijtig genoeg missen zij de schoonheid van de tocht , een goede raad neem er je tijd voor , een uur meer of minder onderweg speelt hier geen rol . Een aanrader is wel ,lid te zijn van een Alpenclub zodat je verzekert ben van slaapgelegenheid in de verschillende hutten . De dagtochten zijn voor iedere normale bergwandelaar zonder problemen te doen . Enkel de overgang tussen de Neue Regensburger Hütte en de Dresdner Hütte met doorsteek via de Grawagrubennieder(2880 Meter a.s.l.) kan bij slecht weer moeilijk zijn . De tocht door ons uitgevoerd wijkt af van de normale route . En vanaf de Dresdner Hütte via de MüllerHütte en vervolgens naar Sulzenau Hütte . moet je er rekening mee houden dat je voor dit gedeelte alpine uitrusting en alpine ervaring nodig zult hebben .

Wij wensen u alvast veel bergwandel plezier toe en hopelijk hebben onze tips en beschrijving van deze prachtige bergwandelroute uw nieuwsgierigheid gewekt om deze tocht eens uit te proberen .Vereniging van bergsport liefhebbers in Belgie :
VBSF VLaamse Bergsport en Speleologie Federatie .